12 juni & 19 juni
Tweedaagse training Ziekenhuisbekostiging

Meer weten over de financiering van het ziekenhuis?

Dan is onze tweedaagse cursus ziekenhuisbekostiging iets voor jou!

De dagen waren goed georganiseerd, heel klant gericht met een fijne benadering van de onderwerpen. Praktische voorbeelden, die gemakkelijk te vertalen zijn in mijn dagelijkse werk. Ik vond het heel leerzaam en als er nog meer van deze trainingen zijn in de toekomst, zou ik zeker mijn team aanraden om mee te doen.

- reactie deelnemer Haaglanden Medisch Centrum

---

CURSUS ZIEKENHUISBEKOSTIGING

Wij merken dat er meer interesse is gekomen van financials en managers voor de zorgsector, iets wat wij erg aanmoedigen. Sommige starten net met werken en andere maken de overstap van het bedrijfsleven naar bijvoorbeeld een ziekenhuis. Maar hoe werkt de financiering binnen een ziekenhuis eigenlijk? En wat moet je weten om gelijk van start te kunnen gaan?

In deze tweedaagse cursus leren we je alles wat je als financial of manager over de omzet van een ziekenhuis moet weten, gaan we in discussie over de uitdagingen waar een ziekenhuis hierdoor mee te maken heeft en hoe je de informatie kunt gebruiken in de praktijk. Het is dus niet een cursus met alleen maar theorie en alle regelgeving, maar juist met de link naar de dagelijkse praktijk, zodat je na afloop direct aan de slag kunt met de informatie. 

Hoe ziet de cursus eruit?

De cursus is verdeeld over twee dagen. In de opbouw gaan we stapsgewijs ons verdiepen in de bekostiging van het ziekenhuis. Op hoofdlijnen zijn de cursusdagen als volgt ingedeeld:

Dag 1:

Deel I: Context van ziekenhuisbekostiging

- Zorgfinanciën Nederland - breed
- Stakeholders
- Relevante wet- en regelgeving
- Beknopt de historie, en wat is het toekomstbeeld?

Deel II: Verdieping ziekenhuisbekostiging

- Hoe wordt een ziekenhuis bekostigd?
- Welke verschillende opbrengstenstromen zijn er?
- Toelichting DBC-systematiek + transitie naar DOT-zorgproduct

Dag 2:

Deel III: Deepdive DOT-zorgproduct

- Diagnose en (essentiële) verrichtingen
- Hoe wordt bepaald welk zorgproduct wordt gedeclareerd?
- Opbouw en inzicht in zorgprofielen
- Begrippen en registratieregels

Deel IV: Declaratie, facturatie en omzetbepaling

- Hoe verloopt proces van declaratie en facturatie?
- Facturatie / Nog Te Factureren / Onderhanden Werk
- Bepaling en waardering van uitval

De cursus wordt gegeven onder leiding van onze consultants, die veel ervaring hebben en inhoudelijk van de hoed en de rand weten. Om de link met de praktijk en het ziekenhuis waar je werkzaam bent te behouden, is de focus interactief en zullen er ook casussen besproken worden, soms vergen deze voorbereiding voorafgaand aan de cursusdag. 

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor financials, zoals business controllers en managers die onbekend zijn met de bekostiging van ziekenhuizen en zichzelf hierin graag willen verdiepen.

Wat levert het op?

Na afloop van de cursus ben je op de hoogte van de wereld van registratie, facturatie en zorgverkoop, zodat je de juiste vragen kunt stellen in overleggen en weet hoe je kunt schakelen met andere belanghebbenden binnen de organisatie. Daarnaast is het interessant om van andere ziekenhuizen te horen hoe zij te werk gaan, zo leer je niet alleen van de inhoud maar ook van elkaar.

Praktische informatie

- De cursus vindt plaats op woensdag 12 en woensdag 19 juni van 9.00 uur t/m 16.30 uur. De cursus vindt plaats in Utrecht.
- Kosten bedragen €950,- p.p. exclusief BTW. Lunch en materiaal zijn inbegrepen.
 

Interesse / Meer weten?

Je kunt je direct aanmelden via het aanmeldingsformulier onderaan de pagina. Mocht je nog vragen hebben over de training dan kun je contact opnemen met Bart Hanekamp. Hij is bereikbaar op 06-2707 1495 of per e-mail b.hanekamp@oldenburgbonsel.nl. Voor de cursus zijn maximaal 12 plekken beschikbaar.

ONZE PROFESSIONALS AAN HET WOORD

 • Het traineeship van Oldenburg Bonsèl & Associates is voor mij de ideale combinatie tussen leren en praktijk. Dagelijks pas je de kennis toe die je hebt opgedaan tijdens de intervisie en collegedagen.

  Matthijs van Maanen

 • Bij Oldenburg Bonsel maak je deel uit van een team gedreven young professionals die werkervaring op doen in de non-profit sector, terwijl zij samen en individueel werken aan ontwikkeling.

  Lindsey de Boer

 • Ik zou Oldenburg Bonsèl aanraden vanwege de stormachtige ontwikkeling die je kunt doormaken. Ik weet van vrienden dat dit zeker niet overal zo is.

  Bart de Soet

 • Door de combinatie van uitdagende opdrachten en collegedagen haal je tijdens het traineeship het beste uit jezelf en elkaar.

  Jasper de Werdt

 • Bij Oldenburg Bonsèl & Associates draait het om meer dan werk alleen. Een goed voorbeeld daarvan is het sporten voorafgaand aan de colleges. Op die manier dagen we onszelf niet alleen mentaal, maar ook fysiek uit om te groeien.

  Sam Verbraak

Traineeship Organisatietalent van de toekomst

Wij bieden je een tweejarig traineeship gericht op de vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling, die je als toekomstig adviseur nodig hebt. Je voert opdrachten in de rol van projectleider, procesadviseur of (business) controller. Je wordt gekoppeld aan een supervisor die jou zal ondersteunen, begeleiden en uitdagen om steeds het beste uit jezelf te halen tijdens je opdrachten en in het traineeship. Met het traineeship organisatietalent van de toekomst begin jij een carrière als volwaardig professional in onze sectoren, de ideale basis voor je verdere carrière.

Bekijk ons Traineeship

INTRODUCTIE VAN HET TRAINEESHIPX