10 & 17 november
Tweedaagse training Ziekenhuisbekostiging

Meer weten over de financiering van het ziekenhuis?

Dan is onze tweedaagse cursus ziekenhuisbekostiging iets voor jou!

Wij merken dat er meer interesse is gekomen van financials en managers voor de zorgsector, iets wat wij erg aanmoedigen. Sommige starten net met werken en andere maken de overstap van het bedrijfsleven naar bijvoorbeeld een ziekenhuis. Maar hoe werkt de financiering binnen een ziekenhuis eigenlijk? En wat moet je weten om gelijk van start te kunnen gaan?

In deze tweedaagse cursus leren we je alles wat je als financial of manager over de omzet van een ziekenhuis moet weten, gaan we in discussie over de uitdagingen waar een ziekenhuis hierdoor mee te maken heeft en hoe je de informatie kunt gebruiken in de praktijk. Het is dus niet een cursus met alleen maar theorie en alle regelgeving, maar juist met de link naar de dagelijkse praktijk, zodat je na afloop direct aan de slag kunt met de informatie. 

Hoe ziet de cursus eruit?

De cursus is verdeeld over twee dagen. In de opbouw gaan we stapsgewijs ons verdiepen in de bekostiging van het ziekenhuis. Op hoofdlijnen zijn de cursusdagen als volgt ingedeeld:

Dag 1:

Deel I: Context van ziekenhuisbekostiging

- Zorgfinanciën Nederland - breed
- Stakeholders
- Relevante wet- en regelgeving
- Beknopt de historie, en wat is het toekomstbeeld?

Deel II: Verdieping ziekenhuisbekostiging

- Hoe wordt een ziekenhuis bekostigd?
- Welke verschillende opbrengstenstromen zijn er?
- Toelichting DBC-systematiek + transitie naar DOT-zorgproduct

Dag 2:

Deel III: Deepdive DOT-zorgproduct

- Diagnose en (essentiële) verrichtingen
- Hoe wordt bepaald welk zorgproduct wordt gedeclareerd?
- Opbouw en inzicht in zorgprofielen
- Begrippen en registratieregels

Deel IV: Declaratie, facturatie en omzetbepaling

- Hoe verloopt proces van declaratie en facturatie?
- Facturatie / Nog Te Factureren / Onderhanden Werk
- Bepaling en waardering van uitval

De cursus wordt gegeven onder leiding van onze consultants, die veel ervaring hebben en inhoudelijk van de hoed en de rand weten. Om de link met de praktijk en het ziekenhuis waar je werkzaam bent te behouden, is de focus interactief en zullen er ook casussen besproken worden, soms vergen deze voorbereiding voorafgaand aan de cursusdag. 

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor financials, zoals business controllers en managers die onbekend zijn met de bekostiging van ziekenhuizen en zichzelf hierin graag willen verdiepen.

Wat levert het op?

Na afloop van de cursus ben je op de hoogte van de wereld van registratie, facturatie en zorgverkoop, zodat je de juiste vragen kunt stellen in overleggen en weet hoe je kunt schakelen met andere belanghebbenden binnen de organisatie. Daarnaast is het interessant om van andere ziekenhuizen te horen hoe zij te werk gaan, zo leer je niet alleen van de inhoud maar ook van elkaar.

Praktische informatie

- De cursus vindt plaats op woensdag 10 november en woensdag 17 november van 9.00 uur t/m 16.30 uur. Data zijn onder voorbehoud van de op dat moment geldende coronamaatregelen, omdat de cursus bij voorkeur fysiek plaats vindt bij ons op kantoor in Haarlem.
- Kosten bedragen €750,- p.p. exclusief BTW. Lunch en materiaal zijn inbegrepen.
- Voorafgaand vindt een persoonlijke telefonische intake plaats om de cursus zoveel mogelijk aan te laten sluiten op uw wensen. 

Interesse / Meer weten?

Je kunt je direct aanmelden via het aanmeldingsformulier onderaan de pagina. Mocht je nog vragen hebben over de training dan kun je contact opnemen met Bart Hanekamp. Hij is bereikbaar op 06-2707 1495 of per e-mail b.hanekamp@oldenburgbonsel.nl. Voor de cursus zijn maximaal 12 plekken beschikbaar.

ONZE PROFESSIONALS AAN HET WOORD

 • Bij Oldenburg Bonsèl heb ik een uitdagende opdracht, dit in combinatie met de begeleiding vanuit Oldenburg Bonsèl en de colleges hebben ervoor gezorgd dat ik in korte tijd veel heb geleerd, zowel vakinhoudelijk als voor mijn persoonlijke ontwikkeling

  Nicole Veenvliet

 • Het leukste aan mijn werk bij Oldenburg Bonsèl vind ik de combinatie van analyseren en adviseren, waardoor ik als Business controller kwaliteit lever én dit ook kan overdragen aan een ander.

  Bart Hanekamp

 • Het traineeship van Oldenburg Bonsèl & Associates is voor mij de ideale combinatie tussen leren en praktijk. Dagelijks pas je de kennis toe die je hebt opgedaan tijdens de intervisie en collegedagen.

  Matthijs van Maanen

 • Bij ons ga je direct als sparringpartner aan de slag bij verschillende organisaties, en kan je direct je bijdrage leveren door een uitdagend traineeship als basis voor je eigen professionele ontwikkeling. 

  Sybren van der Zee

 • Bij Oldenburg Bonsèl & Associates draait het om meer dan werk alleen. Een goed voorbeeld daarvan is het sporten voorafgaand aan de colleges. Op die manier dagen we onszelf niet alleen mentaal, maar ook fysiek uit om te groeien.

  Sam Verbraak

Traineeship CFO van de toekomst

Wij bieden je een twee- of driejarig traineeship gericht op de vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling, die je als toekomstig CFO nodig hebt. Je voert opdrachten in de rol van junior business consultant of business controller. Je wordt gekoppeld aan een supervisor die jou zal ondersteunen, begeleiden en uitdagen om steeds het beste uit jezelf te halen tijdens je opdrachten en in het traineeship. Met het traineeship CFO van de toekomst begin jij een carrière als volwaardig professional in de financiële consultancy.

Finance Traineeship

INTRODUCTIE VAN HET TRAINEESHIPX