Aan de andere kant van de tafel: als RA de overstap maken naar business control

Aan de andere kant van de tafel…

Register accountants die vertellen over hun overstap naar een rol als business controller

 

In de accountancy zijn veel doorgroeimogelijkheden. Tegelijkertijd denken veel registeraccountants (RA) na een aantal jaar werkervaring ook na over een stap buiten het accountantskantoor. Hoe zou het zijn om in een organisatie te werken als financial? Waarom de overstap en wat is hen opgevallen?

We spraken vier registeraccountants van verschillende kantoren die in de afgelopen tijd een nieuwe baan als business controller hebben gevonden. In diverse organisaties, zoals een ziekenhuis, een grote supermarktketen, een terminal service of een energie leverancier. Gesprekken over frustraties, valkuilen, maar ook de toegevoegde waarde die een RA-titel kan hebben.

Allereerst de vraag: Waarom werden ze getrokken door accountancy? Het antwoord wat vaak als eerst werd genoemd is de mooie overgang tussen de studententijd en het werkende leven. Een postmaster traject is een goed vervolg op je studie. Je bent met jonge mensen gezamenlijk bezig aan je vakinhoudelijke ontwikkeling, samen meters maken.  Daarnaast leer je ook de eerste stappen in het werkende leven: omgaan met werkdruk, professioneel overkomen en secuur werken. Hele basale vaardigheden die goed van pas kunnen komen in de verdere carrière.

Een andere les die vaak terugkwam is het grotere plaatje overzien:

“Je leert echt een ambacht. Vanuit de studiebanken heb je veel geleerd. Maar de eerste keer echt meedraaien is een goede reality check hoe het echt in de praktijk er aan toe gaat. Je leert om systematisch een organisatie te ontleden. Daarnaast zit je snel met de besluitvormende mensen aan tafel, dus daar krijg je ook wel meer te zien. Meekijken door de bril van een bestuurder. Weet goed wat hij je wel vertelt en wat hij niet laat zien?”

Toegevoegde waarde wat je in andere financiële functies minder snel meekrijgt. Ook in huidige rol wordt de toegevoegde waarde hiervan ook gezien t.o.v. collega controllers.

“Ik heb geleerd om een helicopterview te houden en al ervaring met zaken als externe verslaggeving, tax, uitvoeren van audits en andere zaken, waar anderen die ervaring missen. Daardoor kan ik naar mijn idee sneller tot een oordeel komen.”

 

Waarom dan toch de overstap naar een rol als business controller?

De redenen hiervoor wisselden. Puntsgewijs een korte greep uit de antwoorden:

 • Minder binding en passie met en voor het vak accountancy. Het wordt formeler, er is meer regeldruk. Doordat je meer regels moet volgen, is er ook minder ruimte voor je eigen professionele oordeel.
 • Geen behoefte om intern door te groeien tot partner. Soms zijn veel collega´s ook al vertrokken, met wie je samen bent begonnen.
 • In rol van accountant kijk je vaak terug. In rol van business controller ben je veel meer met de toekomst bezig, juist ook samen met diverse andere afdelingen. Ook in die rol gaven sommigen aan de hoop te hebben om hun eigen werkplezier weer meer terug te halen.

 

Toekomstgericht aan de slag als business controller in een compleet nieuwe organisatie. Wat tref je dan aan en wat zijn de eerste inzichten?

 

In de rol als business controller heb je te maken met diverse belangen en een meer grijs gebied.

“In mijn tijd als accountant was ik veel tijd bezig met dossiervulling, daardoor had ik minder oog voor de business. Nu heb ik daar een beter beeld van. In overleggen moet ik goed luisteren naar wensen van organisatie en samen op zoek naar oplossingen, in plaats van externe blik als accountant. Minder zwart-wit als in de accountancy.”

“Wat ik heb geleerd is dat de relatie veel belangrijker is. Waar ik in het begin nog snel een oordeel had over de financiën van de afdeling waar ik verantwoordelijk ben, kwam dat op veel weerstand te staan vanuit management. Dus in plaats van de stok om mee te slaan ben je veel meer met verklaringen en oplossingen bezig. Tenslotte zitten we in hetzelfde bootje.”

Daarnaast zijn veelgenoemde termen afwisseling en ontwikkeling. Er zijn veel verschillende projecten om op te pakken, informatievoorziening en dashboards die moeten worden verbeterd.

 

Wat is jouw toegevoegde waarde met je achtergrond als RA?

Het eerste wat veelal genoemd werd is overstijgend denken. Soms is rol als business controller nog wel gericht op de eigen portefeuille of afdeling, waar je als accountant wel meer in die denkwijze ervaring op hebt gedaan. Daarnaast heb je een scherpe blik ontwikkeld en ook geleerd om onder druk te presteren en soms op bestuurlijk niveau te schakelen met een directie of Raad van Bestuur.

 

Wat voor advies heb je voor RA’s die nadenken over een zelfde stap? Vier mooie antwoorden:

“Volg je passie, en spreek vooral oud-collega’s aan of anderen die de stap hebben gemaakt om te horen van hun ervaringen.”

“Kijk naar een organisatie waarin je veel kan groeien, met veel variatie en uitdaging. Zoek daarin ook naar een bedrijf wat openstaat voor begeleiding en coaching”.

“Bedenk vooral of je in één organisatie wilt werken of juist afwisseling wilt met verschillende klanten / sectoren. Beide hebben voor- en nadelen. Maak je eigen afweging wat je van belangrijk vindt.”

“Het gaat niet alleen om de rol, maar juist ook hoe de controlling is ingericht. Dat kan erg verschillen, dus altijd goed om bij een eventuele overstap verschillende (toekomstige) collega’s te spreken, dat heeft mij heel erg geholpen.'

 

 

ONZE PROFESSIONALS AAN HET WOORD

 • Het traineeship van Oldenburg Bonsèl & Associates is voor mij de ideale combinatie tussen leren en praktijk. Dagelijks pas je de kennis toe die je hebt opgedaan tijdens de intervisie en collegedagen.

  Matthijs van Maanen

 • Ik zou Oldenburg Bonsèl aanraden vanwege de stormachtige ontwikkeling die je kunt doormaken. Ik weet van vrienden dat dit zeker niet overal zo is.

  Bart de Soet

 • Tijdens mijn traineeship bij Oldenburg Bonsèl heb ik aan gevarieerde opdrachten gewerkt bij verschillende organisaties. Door steeds in een nieuwe omgeving aan nieuwe opdrachten te werken blijf je jezelf uitdagen en blijf je ontwikkelen.

  Milan Ross

 • Door de combinatie van uitdagende opdrachten en collegedagen haal je tijdens het traineeship het beste uit jezelf en elkaar.

  Jasper de Werdt

 • Oldenburg Bonsèl is een betrokken organisatie waar je op collegedagen gezamenlijk sport, eet en colleges volgt waardoor je van elkaar leert en op die manier groeit.

  Revi Jansen

Traineeship Organisatietalent van de toekomst

Wij bieden je een tweejarig traineeship gericht op de vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling, die je als toekomstig adviseur nodig hebt. Je voert opdrachten in de rol van projectleider, procesadviseur of (business) controller. Je wordt gekoppeld aan een supervisor die jou zal ondersteunen, begeleiden en uitdagen om steeds het beste uit jezelf te halen tijdens je opdrachten en in het traineeship. Met het traineeship organisatietalent van de toekomst begin jij een carrière als volwaardig professional in onze sectoren, de ideale basis voor je verdere carrière.

Bekijk ons Traineeship

INTRODUCTIE VAN HET TRAINEESHIPX