In sneltreinvaart door de ouderenzorg

gepubliceerd: 31-05-2019

In sneltreinvaart door de ouderenzorg

Een Young Professional bij Oldenburg Bonsèl & Associates heeft bewust de keuze gemaakt om veel te willen leren in de eerste jaren van zijn of haar carrière en is daarom aan het traineeship gestart. Een traineeship wordt in de volksmond omschreven als een gestructureerd programma, waarin leren en werken wordt gecombineerd. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf en de sector in een sneltreinvaart te leren kennen. De opdracht die ik afgelopen zomer afrondde paste precies in dat plaatje. 

Een half jaar lang ben ik werkzaam geweest bij een instelling voor verpleging, verzorging en thuiszorg in de regio Den Haag. Een collega, consultant bij Oldenburg Bonsèl, en ik hebben bijgedragen aan de opzet van “horizontaal toezicht” binnen deze instelling. Het uiteindelijke streven van dit project is het creëren van een vertrouwensrelatie met de zorgverzekeraar, door de basisadministratie aantoonbaar in orde te hebben. Dit betekent dat de zorginstelling precies op de hoogte is van de eisen van de zorgverzekeraar waaraan voldaan moet worden en de manier waarop hieraan invulling gegeven wordt. Door dit inzichtelijk te maken kan stukje bij beetje gewerkt worden aan de risico’s die de instelling nog niet onder controle had. 

Bij horizontaal toezicht hoort een risicoanalyse, die per organisatie verschillend is. Ook het feit dat “horizontaal toezicht” meer uitgevoerd wordt in de ziekenhuiswereld maakt dat dit project niet op de automatische piloot uitgevoerd kan worden, maar meer specifieke aandacht behoeft. Het eerste stukje inhoudelijk leren begon hier. Van vijf verschillende financieringsstromen (langdurige zorg, geriatrische revalidatiezorg, eerstelijns verblijf, wijkverpleging en maatschappelijke ondersteuning) is inzicht in de normen en eisen, maar ook in de processen, van groot belang. De gesprekken met medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie waren snel gepland. Er was een grote bereidheid om ons alles over de processen te vertellen en met elkaar te sparren over mogelijke verbeteringen. 

Ook heb ik met het grote aantal gesprekken en presentaties kunnen werken aan persoonlijke ontwikkeling. Richting het einde van de opdracht gaf ik een belangrijke presentatie voor een grote groep mensen. Deze presentatie leerde mij dat mijn zenuwen vooral positieve uitwerkingen hebben. Door de gezonde spanning zette ik mijzelf op scherp in de voorbereidingen en het zorgde er daarnaast voor dat ik op het moment suprême een goed verhaal vertelde dat mijn luisteraars aansprak. Want ook dat laatste is een vak op zich. Het een kunst om iedereen te enthousiasmeren in verschillende functies binnen een zorgorganisatie; een verpleegkundige heeft andere interesses dan de bestuurder. De welbekende weerstand tegenover administratieve handelingen in de zorg maakte me bewust dat je steeds in andermans huid moet kruipen om te komen tot een gezamenlijk positief resultaat. En positief resultaat is gebleken: we hebben de organisatie op weg geholpen om vooraf te anticiperen op de eisen van zorgverzekeraar. Zo komt de organisatie achteraf niet meer voor verrassingen te staan. 

Naast het leren van de organisatie, wordt de leercurve tijdens een opdracht als deze vergroot door samen te werken met een collega met meer ervaring. Snelle terugkoppeling, eerlijke feedback en tijdmanagement heeft tijdens het project bijgedragen aan de kwaliteit. Ook zijn vaardigheden en kennis uit eerdere opdrachten en het traineeship kwamen goed van pas én maakt dat een trainee soms al kan leren door goed te observeren. 

Wil jij ook zo snel groeien in de eerste jaren van jouw carrière? Wij zijn nog steeds op zoek naar collega’s met wie en van wie we kunnen leren. Wil je meer te weten komen over ons en ons traineeship? Bel ons gerust of kom eens langs op kantoor! We beantwoorden graag al jouw vragen en het is een mooie gelegenheid om de sfeer te komen proeven.

Traineeship Organisatietalent van de toekomst

Wij bieden je een tweejarig traineeship gericht op de vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling, die je als toekomstig adviseur nodig hebt. Je voert opdrachten in de rol van projectleider, procesadviseur of (business) controller. Je wordt gekoppeld aan een supervisor die jou zal ondersteunen, begeleiden en uitdagen om steeds het beste uit jezelf te halen tijdens je opdrachten en in het traineeship. Met het traineeship organisatietalent van de toekomst begin jij een carrière als volwaardig professional in onze sectoren, de ideale basis voor je verdere carrière.

Bekijk ons Traineeship