Werken in welzijn - een kijkje bij een opdracht in een welzijnsorganisatie

gepubliceerd: 13-02-2023

Ervaring als business controller bij DOCK

Een mooi voorbeeld van een van onze opdrachten, bij een veelal onderbelichte sector: welzijn. Onze collega Bastiaan ging als business controller aan de slag bij welzijnsorganisatie DOCK.

Meer weten over zijn rol, ervaringen en indruk van de welzijnssector? Lees dan gauw verder!

Maatschappelijke impact
In november 2021 begon ik aan mijn opdracht bij de Rotterdamse welzijnsorganisatie DOCK. De organisatie is inmiddels niet meer alleen actief in Rotterdam, maar ook in Amsterdam, Zaanstad, Utrecht en Haarlem. DOCK houdt zich concreet bezig met werk in wijkteams, jongerenwerk, buurthuizen en nog veel meer. Hierdoor werd ik gelijk al enthousiast, omdat ik graag bij een organisatie wil werken die maatschappelijk zo’n groot verschil maakt. Ik proefde bij andere collega’s bij DOCK ook deze betrokkenheid, wat ervoor zorgt dat ik me al snel op mijn plek voelde en een gevoel van een gezamenlijk doel had: zorgen dat we zoveel en zo goed als mogelijk mensen in de wijk kunnen helpen.
 

Focus op analyseren én adviseren
DOCK was mijn tweede opdracht bij Oldenburg Bonsèl, maar mijn eerste als business controller (BC). Daarvoor heb ik een opdracht gedaan als financial controller (FC) bij een andere zorginstelling. Hierdoor had ik al wel ervaring binnen de sector die van pas kwam, maar mijn nieuwe rol verschilt nogal van mijn eerste opdracht. Waar ik eerst bezig was met de cijfers te controleren en te zorgen dat deze waar nodig gecorrigeerd worden, lag mijn focus bij DOCK veel meer op de analyse en duiding van de resultaten en hier vervolgens ook het juiste advies over moeten geven aan managers en de directie. Deze extra dimensie zorgde er voor mijn gevoel voor dat mijn werk meer uitdagend en dynamisch werd. Door mijn adviesrol heb ik ook verder kunnen werken aan mijn communicatieve vaardigheden. Zo moet je goed dingen kunnen overbrengen en presenteren.

Eerste indruk en ervaring bij DOCK
Veel afwisseling had ik zeker. Na een korte overdrachtsperiode moest er binnen twee weken de definitieve begroting worden opgesteld en gepresenteerd aan de directie. Ik was hierin verantwoordelijk voor de stad waar de organisatie ooit is begonnen: Rotterdam. Ik heb veel gewerkt aan de jaarafsluiting, waarin ik veel contact had met de gemeente, maar ook met de accountant. Tussendoor ben ik ook aangesloten bij een projectgroep waarbij we een dashboard zouden gaan bouwen in Power BI om de informatievoorziening gemakkelijker te maken.

De eerste paar maanden waren best hectisch, vooral door de grote verantwoordelijkheid die ik gelijk kreeg. Het voelde alsof ik in het diepe werd gegooid, maar gelukkig had ik hele fijne collega’s waar ik op kon steunen. Achteraf ben ik echter heel blij met hoe het is gegaan: ik heb in deze paar maanden ontzettend veel geleerd en heb tegelijk ontdekt dat ik de rol als business controller super leuk en dynamisch vind.

In de maanden daarna was de druk iets lager en kon ik me naast de vaste rapportages en analyses bezighouden met de verbetering van processen binnen de organisatie. Ik ben verantwoordelijk voor verschillende zaken, van formatie en financiën tot strategie en investeringen, en mijn input wordt altijd meegenomen in beslissingen. Dit zorgde ervoor dat ik me gewaardeerd en gehoord voelde en daardoor ook meer zelfvertrouwen kreeg in mijn professionele vaardigheden.

Daarnaast wordt er de laatste jaren binnen de welzijnssector bezuinigd wat ook weer voor de nodige analyses vanuit ons team heeft gevraagd. Hierbij heb ik soms ook vervelende conclusies moeten trekken. Dit heb ik persoonlijk wel als zwaar ervaren: ik breng mensen liever goed nieuws, maar je leert ook dat dit bij de rol hoort.

Werken in welzijn
DOCK is een echte welzijnsorganisatie en in deze sector gebeurt momenteel veel. Er zijn veel
verantwoordingsverplichtingen en er moet dus veel geregistreerd worden. Dit terwijl het werk wat DOCK doet soms lastig in cijfers is uit te drukken. Het komt soms voor dat gemeentes te veel en gedetailleerde verantwoordingen willen zien. Mijn hoop is daarom ook dat de komende jaren minder vanuit wantrouwen, maar meer vanuit vertrouwen wordt omgegaan met de welzijnspartijen. Het werk wat ze doen is namelijk heel belangrijk en ik ben ervan overtuigd dat het zich op de lange termijn meermaals terugverdiend. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen.

Uiteenlopende bedrijfskundige vraagstukken, de combinatie van analyseren en adviseren en werken met maatschappelijke impact: Het is zeker aan te raden om binnen de welzijnssector aan de slag te gaan. Het werk wat door DOCK wordt gedaan is van groot maatschappelijk belang en deze onderliggende drive voel je bij de werknemers. De sfeer bij DOCK heeft mij dan ook altijd ontzettend  veel energie en voldoening gegeven.

Traineeship Organisatietalent van de toekomst

Wij bieden je een tweejarig traineeship gericht op de vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling, die je als toekomstig adviseur nodig hebt. Je voert opdrachten in de rol van projectleider, procesadviseur of (business) controller. Je wordt gekoppeld aan een supervisor die jou zal ondersteunen, begeleiden en uitdagen om steeds het beste uit jezelf te halen tijdens je opdrachten en in het traineeship. Met het traineeship organisatietalent van de toekomst begin jij een carrière als volwaardig professional in onze sectoren, de ideale basis voor je verdere carrière.

Bekijk ons Traineeship