Starten met een nieuwe baan in een traineeship van OB&A, en dan op de eerste dag ook gelijk beginnen bij je eerste opdrachtgever. Hoe gaat dat in de praktijk en waar ga je mee aan de slag? En bovendien, wat ervaart de opdrachtgever van onze inzet? Een verhaal met onze collega Meerten en Joris Strijd van MS Amlin Marine NV (MSAM), over de ervaringen van Meerten tijdens zijn opdracht als business controller. Een gesprek over initiatief nemen, samenwerking, en een steile leercurve.
Kunnen jullie vertellen wat de opdracht op hoofdlijnen inhield?
Er waren een aantal vraagstukken waar we ondersteuning bij nodig hadden, met name twee grote onderdelen. Aan de ene kant het bouwen van finance reporting dashboards in PowerBI. Er was binnen MSAM al veel beschikbaar voor de business zelf qua dashboards en ondersteuning van hun processen, maar nog onvoldoende voor de finance afdeling. Met als gevolg veel handmatig werk en te weinig tijd voor analyses.
De tweede component was ondersteuning in verandering van MSAM’s verdienmodel. Waar MSAM nu werkt met een cost-plus model, is de wens om over te stappen naar een underwriting commission model. Ook met het doel om meer aan te sluiten bij de groep waar MSAM onderdeel van is en dat dit model beter aansluit bij onze werkzaamheden.
Klinkt als twee verschillende en tegelijkertijd ook hele uitdagende vragen. Meerten, waar begin je dan?
In het begin van mijn opdracht had ik een goede en rustige opstart. Ik startte met vooral veel mensen te spreken en ik ben aan het rekenen geslagen (omdat het voornemen was dat het nieuwe verdienmodel al snel in gebruik zou genomen worden). Daarnaast probeer je snel inzicht te krijgen in rapportages die al aanwezig waren en er achter komen wat nodig was om de toekomstige dashboards te kunnen maken. Er was veel Excel werk, wat geïntegreerd moest worden in PowerBI. Maar dan gaat het ook over de onderliggende structuur waarop data is gebouwd, en allemaal aan elkaar gekoppeld is.
Joris, hoe heb jij Meerten zijn inzet gezien die eerste maanden?
Wat ik mooi vond om te zien, is dat hij niet liet merken dat hij omver werd geblazen door de informatie en structuren die er zijn. Meerten heeft incasseringsvermogen bij tegenslag, hij heeft goed zijn weg gevonden en was ook niet bang om zijn weg te zoeken. Ik ben er van overtuigd dat dit de reden is geweest dat hij goed op gang is gekomen. Meerten is niet achterover gaan zitten. Hij had juist een proactieve houding en de honger om naar kennis en op zoek te gaan naar informatie en de juiste personen om hem en zijn opdracht verder te brengen. En soms was de tijd of capaciteit er niet altijd in de organisatie, dan ging hij voortvarend zelf aan de slag.
Waar lag voor jou de ontwikkeling Meerten? Wat heb je geleerd?
Voor mij was het nieuw, de sector, systemen, de boekhouding. Maar ook de hele datawarehouse structuur. In het begin waren er veel indrukken en natuurlijk moet je nieuwe mensen leren kennen, die ik tegelijkertijd ook wegwijs moest maken in wereld tussen IT & Finance. Het was heel leuk en leerzaam om daarin te bewegen. Ik heb genoeg tijd gekregen vanuit MSAM om me daarin te ontwikkelen en goede begeleiding vanuit Joris gehad over de inhoud. Het was veel oefenen, zoeken en samenwerken, met Joris en andere collega’s.
Bij het project richting het commissiemodel merkten we al snel dat het project groter was dan we aanvankelijk dachten. Daar is samen met de directie over gesproken en is er binnen ons team meer aandacht gekomen voor het creëren van draagvlak rondom dit project. Mijn rol werd daarnaast meer project ondersteunend: voornamelijk doorrekeningen maken van scenario’s en prijsstellingen. Maar tegelijkertijd dus ook meer bezig met cultuurverandering dan wat ik van te horen had verwacht. Erg interessant.
OB&A werkt altijd met het concept van supervisie. Joris, hoe vond jij de begeleiding vanuit Oldenburg Bonsèl?
Het was goed en waardevol, daarin denk ik dat een supervisor als klankbord hebben best prettig is. Ik kon het merken als Meerten met zijn supervisor had gesproken, dan kreeg je vanuit een ander perspectief een scherpe opmerking. Het risico is dat zonder begeleiding iemand teveel ondergedompeld raakt in onze eigen processen en de organisatie. Het is dan juist goed om hem er door middel van supervisie er tussenuit te trekken en onafhankelijk te blijven.
Meerten vult aan: Ik durfde daardoor ook meer mijn mening te geven. Zeker als je net begint is het heel fijn om op je supervisor terug te kunnen vallen. Ik merk dat ik sneller naar een hoger niveau getild wordt. Ook door simpele zaken als boekhoudkundige processen door te lopen en in de praktijk aan de slag te gaan met verschillende systemen.
Wat is jullie het meest bijgebleven?
Meerten: Ik heb er heel veel uitgehaald, als ik kijk hoe ik in mijn huidige opdracht aan de slag ben, heb ik er heel veel aan gehad. Echt een steile leercurve. Ook heb ik veel geleerd over werken in zijn algemeenheid, hoe je communiceert met verschillende stakeholders, en dat je veel moet schakelen. Ik ben er ook achter gekomen dat ik de data analytics kant heel leuk vind. Verder heb ik een fijne tijd gehad, op een mooie plek met leuke collega’s.
Joris: Er zijn absoluut mooie dingen opgeleverd, al merk ik dat er na zijn vertrek een gat achter is gelaten. Meerten is dan wel een young professional, toch voelde de samenwerking gelijkwaardig. Het is lekker om iemand te hebben waar je al op een gelijkwaardige manier mee kunt schakelen, waardoor je hier zelf en als organisatie meteen veel aan hebt. Dat is heel prettig geweest en daar houd ik een goede ervaring aan over. Meerten heeft wat dat betreft op meerdere manieren een goede basis gelegd, er zijn fundamentele stappen gezet in de datastructuur en er is veel geautomatiseerd. Verder is het ook leuk om te noemen dat we na de afronding van zijn opdracht ook structureel onze BI-support meer hebben uitgebouwd en verder zijn gegaan op de basis die we dankzij zijn inzet hebben kunnen leggen.
We zijn een goede fit geweest, MSAM en Meerten. Persoonlijk vond ik het heel prettig dat Meerten zich wel uit durft te spreken en tegengas durft te geven. Daardoor stond het gezamenlijk proces meer centraal en ging het niet om louter uitvoeren, maar meedenken. Daarin zit in mijn optiek veel extra waarde.